Kinderen zien belang kraanwater, maar minder als zij douchen

23 September 2020, 06:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage

Leerlingen van basisscholen in Nederland zijn zich heel goed bewust van waar kraanwater vandaan komt en dat ze er zo verstandig, zuinig mogelijk mee om moeten gaan. Maar, dat vinden ze wel erg moeilijk als ze vervolgens eenmaal onder de douche staan. Want van de 86 procent van de ondervraagde 200.000 leerlingen die bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen denkt aan waterbesparing en dus de kraan uit zet, blijft tijdens het douchen maar 36 procent over. 

Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van het bureau Kantar in opdracht van de verschillende drinkwaterbedrijven in Nederland, zoals het Haagse Dunea. Zij gaven opdracht om bij leerlingen hun kennis over kraanwater uit te zoeken in het kader van Nationale Kraanwaterdag. Basisschoolleerlingen drinken die dag allemaal kraanwater en volgen een speciale kraanwaterles: waar komt kraanwater in Nederland vandaan, wat er allemaal gebeurt voordat je het kunt drinken en hoe je ervan geniet zonder het te verspillen. In de regio is de officiële start van de dag op basisschool De Driemaster in Voorburg. 

Volgens Wim Drossaert, directeur Dunea, is de voorlichting over kraanwater belangrijk, ondanks het feit dus dat 68 procent van de kinderen ook nog eens de kleine spoelknop gebruikt na het plassen en dus behoorlijk bewust omgaan met water. “Kinderen nemen gelukkig ook steeds vaker water mee naar school. Dat past niet alleen bij een gezonde leefstijl maar is ook duurzaam. Natuurlijk valt er altijd iets te verbeteren. Bijvoorbeeld iets korter douchen, dat scheelt al snel liters water.”